Samenwerking Stichtingen: Poëzie Land van Altena en Vrienden Kasteel Dussen
Wim Daniëls over Wim Daniëls
‘Ik ben schrijver van allerlei soorten boeken.
Verder treed ik op in de theaters met
theatercolleges en cabaretvoorstellingen en af en toe presenteer ik een tv-programma
(Het dorp, samen met Huub Stapel, en Nederland op Film). Met Kasper Boon maakte ik een bordspel: Het grote taalspel.
Daniels vertelde aan een volle zaal hoe hij via de poëzie de literatuur ontdekte en hoe hij vervolgens zelf aan de slag ging als schrijver en hoe zich dat ontwikkelde. Als muzikale intermezzi traden Aleide Groeneveld en Wisse de Rijk op: het was een fantastische avond!
Wim Daniëls is misschien wel Nederlands bekendste taalkundige. Hij is schrijver van ruim 120 boeken over taal, literaire verhalenbundels, woordenboeken, poëzie en informatieve boeken over zeer uiteenlopende onderwerpen.
Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Vervolgens was hij als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit. Sinds 1994 is hij fulltime schrijver, gespreksleider, presentator, dagvoorzitter, taaladviseur en -trainer. Hij geeft lezingen, houdt voordrachten, neemt deel aan cabaretvoorstellingen en geeft theatercolleges.
Hij is bekend van de radio- en tv-programma’s: Klare Taal, Spijkers met koppen, Pauw & Witteman. Hij speelde in cabaret de Wim-crisis, Associëren en Koken met taal. Hij trad op in het theater met Een ons komma’s en Slowen en schuren en in de theatercolleges De wondere wereld van de taal en Filosofietsen. Hij speelde mee in de online rechtbankserie De Kerstmoord.
Als stadsdichter van Helmond en Helmonder van het jaar ontving hij de stadspenning van die gemeente. De Brabant Bokaal kreeg hij voor zijn verdiensten voor de Brabantse cultuur. Hij is ereburger van Laarbeek, waaronder zijn geboortedorp Aarle-Rixtel valt.
Er waren muzikale intermezzi verzorgd door Aleida Groeneveld met viool en Wisse de Rijk met cello.
Aleida Groeneveld begon met vioolspelen, toen ze 7 jaar was. Ze werd lid van het Gorcums Symfonieorkest o.l.v. Michiel van Vliet. Zij was concertmeester bij Symfonie- en Kamerorkest Sjosjanim o.l.v. Mark Snitselaar. Zij studeerde aan het conservatorium van Rotterdam, waar ze lessen volgde bij Andras Czifra.
Wisse de Rijk werd op zijn 7e aangetrokken tot het diepe innemende geluid van de cello. In de jaren, die volgden, kreeg hij les van Roeland Robert, Rivke van der Staak en Jeroen Reuling. Momenteel studeert hij met veel plezier aan Artez hogeschool voor de kunsten te Zwolle bij Karlien Bartels. Daarnaast volgde hij masterclasses en cursussen van o.a. Rene Berman, Maria Hol, Marcio Carneiro en Pauline Milone. Hij bespeelt een cello van Erik Buys (Antwerpen, 2014).