2023 – heden: Altena Poetry Slam

Stichting Poëzie Land van Altena organiseert de 3e Altena Poetry Slam op 24 januari 2025 in samenwerking met de XINIX na de succesvolle 1ste en 2e slams in 2023 en 2024. De slams staan open voor deelnemers uit heel Nederland.
De eerste Altena Poetry Slam werd gewonnen door Romy van Dongen.
De tweede Altena Poetry Slam werd gewonnen door George van Loon.

Geef u/ je op voor de workshops Poetry Slammen en of deelnemer van de 3e Altena Poetry Slam
in poppodium Xinix – Nieuwendijk
01 oktober 2024
05 november 2024
03 december 2024
14 januari 2025

Opgeven: poezielandvanaltena@gmail.com

Een poetry slam (naar Engels, to slam is smijten, slaan) of poëzieslag is eigenlijk een kruising tussen literatuur en sport. Enkele slamdichters, kortweg ‘slammers’, gaan op een podium (vaak in een club of café) een wedstrijd met elkaar aan. Binnen een bepaalde korte tijd en in een paar rondes dragen de dichters hun gedichten voor. Het publiek en/of de jury bepaalt wie de beste is. Iedereen mag zijn kans wagen; in de loop van de avond worden de besten geselecteerd.

Bij poetry slam is zowel de inhoud als de voordracht belangrijk. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: het publiek enthousiast maken. Er zijn veel verschillende soorten dichters actief als slammer: absurdistische, geëngageerde, hermetische, experimentele, klassieke, cabareteske en rapachtige dichters, sonnetenschrijvers en klankdichters.

Vaak worden de gedichten uit het hoofd voorgedragen. Het publiek stemt meestal met applaus, briefjes of fiches. In Nederland zijn er ook vaak vakjury’s, die mee bepalen wie er wint. Poetry slams zijn populair vanwege de ongedwongen sfeer en de laagdrempeligheid. De deelname aan poetry slams is doorgaans open voor iedereen.

Het fenomeen poetry slam is afkomstig uit de Verenigde Staten. In 1984 startte bouwvakker en dichter Marc Kelly Smith in Chicago samen met enkele vrienden een nieuw poëziepodium in de plaatselijke Get Me High Jazz Club. Het podium was zo laagdrempelig mogelijk. Iedereen die zijn gevoelens en gedachten op papier zette, mocht meedoen. Om het publiek actief te betrekken bij de optredens, bedachten ze een wedstrijdformule, waarbij het publiek interactief kon reageren op de dichters op het podium. De poëzieavonden, die ze organiseerden groeiden op deze manier uit tot drukbezochte evenementen.
In 1986 verhuisde Smith met zijn concept naar de Green Mill Jazz Club en noemde zijn maandelijkse poëzieavond de Uptown Poetry Slam. De term ‘poetry slam’ was geboren. Het concept werd al snel overgenomen door andere steden, zoals het legendarische Nuyorican Poet’s Café in New York dat er een meer internationale uitstraling aan gaf. De wedstrijd groeide uit tot een landelijk en vervolgens zelfs een internationaal gebeuren. In 1990 vond voor het eerst een Amerikaans Kampioenschap Poetry Slam plaats.

In de jaren negentig verspreidde het competitievirus zich naar Europa. In Duitsland begon men met het uitzenden van nationale competities op televisie en ook in Frankrijk ontstond een actieve slambeweging. In Nederland vond in 2002 voor het eerst een nationaal kampioenschap plaats. In Nederland kreeg het fenomeen poetry slam echt goed voet aan de grond toen café Festina Lente onder de bezielende leiding van Simon Vinkenoog in 1998 begon met de organisatie van een maandelijkse poëzieslag. Later haakte De Wintertuin aan; deze organisatie zette talrijke slams op in vooral het oosten van het land en organiseerde in 2002 het eerste NK Poetry Slam. Sinds 2002 wordt er een jaarlijks Nederlands Kampioenschap Poetry Slam georganiseerd. De eerste vier jaar door Wintertuin en sinds 2006 door het Poëziecircus in Utrecht; inmiddels gefuseerd tot Het Literatuurhuis en ILFU.

En sinds 2023 zijn er dus Altena Poetry Slams in onze gemeente Altena!