2015: Bundel 200 jaar gedichten Land van Heusden en Altena

In de Hervormde kerk van Eethen werd op zaterdag 28 november het eerste exemplaar van dichtbundel ‘200 jaar gedichten in het Land van Heusden en Altena’ overhandigd aan Marieke Rijneveld (1991 Nieuwendijk). Ook werd werk van haar hand opgenomen in de dichtbundel. Zij draagt die middag tevens voor uit haar werk.

In de dichtbundel zijn 19 dichters opgenomen die in de afgelopen twee eeuwen poëzie schreven over de regio of woonden in het gebied. Aanleiding voor de bundel was de herdenking van 200 jaar Brabant.
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat het Land van Heusden en Altena officieel bij Noord-Brabant werd gevoegd. Reden voor de Stichting Poëzie Land van Altena om op zoek te gaan naar dichters uit de periode 1815 tot 2015. Inspiratiebron vormde tevens het gedicht van de eerste dichter des Vaderlands Driek van Wissen ‘Zand en Klei’. Hij schreef het speciaal voor de eerste poëzie avond in Eethen in 2007. Ook zijn werk is opgenomen in de dichtbundel.

De bloemlezing ‘200 jaar Poëzie Land van Heusden en Altena’ , … ‘dan zingt door de grienden de wind alleen … ’ is in 2025 gepubliceerd ter ere van 200 jaar Brabant.

Poëzie is afgeleid van het Griekse woord ‘poiesis’/ποίησις, dat maken of scheppen betekent. Een ander woord voor poëzie is dichtkunst: een literaire kunstvorm om muzikale en beeldende effecten te bereiken. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van ritme en symboliek.

Het Land van Heusden en Altena is een historische landstreek en voormalige heerlijkheid. Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Afgedamde Maas en de Boven-Merwede, in het westen door de Biesbosch en in het zuiden door de Bergsche Maas en in het zuidoosten door het Land van Heusden.  Sinds de oprichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1815 maakt het Land van Altena deel uit van de provincie Noord-Brabant.

Stilstaan bij 200 jaar Brabant leidde bij de Stichting Poëzie Land van Altena dus tot de vraag: ‘Hoe staat het met de poëzie in deze streek in deze 200 jaar; is daarvan een bundel samen te stellen?’  Sinds 1904 spreekt men van het Land van Heusden en Altena. Op de Maasdijk tussen Veen en Andel staan twee grenspalen ,de zogenaamde ‘kaaie poale’ uit 1765. Hierop staat het symbool van het Land van Altena, twee vissen, en het symbool van het Land van Heusden, een wagenrad afgebeeld.

In deze bundel vindt u 19 dichters met een of meer verzen. De dichters woonden in en /of schreven over het Land van Heusden en Altena gedurende de periode 1805 – 2015.

Wij zijn dank verschuldigd aan degenen, die ons met raad en daad hebben bijgestaan. Ook danken wij de verschillende sponsoren voor de financiële ondersteuning. Uiteraard is er grote waardering voor de inzet van de Werkgroep Poëzie Eethen, die na uren onderzoek en uitwerking de gestelde vraag daadwerkelijk heeft beantwoord met een krachtig ‘ja’ .

Hoewel deze bundel niet pretendeert volledig te zijn, is onze wens dat de lezer naast leesplezier een idee krijgt van 200 jaar dichtkunst in het Land van Heusden en Altena.

Twee eeuwen poëzie in Altena